Zupa gyros

4.43 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Niezwykle aromatyczna, sycąca zupa o smaku gyrosa z dodatkiem kurczaka, kolorowych papryk, intensywnego czosnku oraz nutą pikanterii w postaci chilli idealnie rozgrzewa w zimowe dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 650g fileta z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    6 łyżeczek przyprawy do gyrosa
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    tymianek
    2 cebule
    3 łyżeczki słodkiej papryki
    200g słodkiej śmietany 30% lub jogurt naturalny
    100g śmietany 18%
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryka
    1 żółta papryka
    300ml sosu chilli
    1 zupa cebulowa (w proszku)
    100g śmietankowego serka topionego
    600ml wody
Wystaw ocenę:

4.43 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1degqqr 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę, fileta pokrojonego w grubą kostkę i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60minut.
  • image-0lc9m2v 2. Po tym czasie usmażyć
    na oliwie i wystudzić. Dodać śmietany, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić do lodówki na około 60minut.
  • image-0k7cps2 3. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, zeszklić w garnku, dodać papryki pokrojone w cienkie paski o długości około 2cm.
  • image-12bvu3m 4. Całość chwilę smażyć, wlać wodę, sos chillii i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać zupę cebulową, dodać ser topiony pokrojony w kostkę i mieszać do momentu aż ser się rozpuści, gotować około 15minut. Na końcu dodać kurczaka w śmietanie, chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować