Wspaniała,sycąca,aromatyczna i pikantna zupa gulaszowa.Podaję ją z makaronem z 5 zbóż i parmezanem.Jest pyszna i goście zawsze proszą o dokładkę.Idealna na letni wieczór.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- wołowina: 500 gramów
- włoszczyzna bez kapusty: 1 pęczek
- cebula biała (duża): 1 sztuka
- ziemniaki: 4 sztuki
- pomidory w puszcze krojone: 1 puszka
- pasta z papryki: 2 łyżki
- pieczarki: 12 sztuk
- makaron farfalline z 5 zbóż (makaron " Lubella -Pełne ziarno" z 5 zbóż): 200 gramów
- sól: 2 szczypty
- pieprz indyjski mielony: 1 szczypta
- ser parmezan tarty: 6 łyżeczek
- mąka pszenna: 1 łyżka
- ziele angielskie mielone: 1 szczypta
- czosnek: 1 ząbek
Zupa gulaszowa z makaronem z 5 zbóż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę i cebulę obrać,umyć zalać półtora litra wody,wsypać sól,pieprz indyjski,ziele angielskie.Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki.Mięso umyć,pokroić w dużą kostkę,wrzucić do wywaru,gotować 30 minut.Ugotować makaron według przepisu znajdujacego się na opakowaniu.
2.Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę,wrzucić do garnka z wywarem.Obrać ziemniaki,umyć,pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru wraz z pastą paprykową,pomidorami i pieczarkami.Gotować jeszcze 20 minut.Wyjąć włoszczyznę,odłożyć na talerz.Marchewkę pokroić i wrzucić ponownie do zupy.Do kubeczka wsypać mąkę,wlać kilka łyżek zimnej wody,wymieszać.Dolać gorącego wywaru ,wymieszać,wlać do zupy,wymieszać.
3.Do zupy wrzucić makaron.Ewentualne doprawić do smaku.Zupę podawać w głębokich miskach,posypać parmezanem.
Komentarze