Zacznijmy wiosnę w dobrej kondycji.Polecam energetyczną zupę gulaszową z warzywami ,zawiera dużo witamin i wspaniale rozgrzewa w chłodne dni dzięki papryce...
1 godz. 5 min
Składniki:
40 dag fileta z kurczaka
1 opakowanie warzyw mrożonych na zupę
2 litry bulionu drobiowego
1/2 małego selera
2 czerwone papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia
3 łyżki oleju ryżowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta tikka masala
natka pietruszki do posypania
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Zupa gulaszowa z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję osuszam ręcznikiem papierowym kroję na paski lub w kostkę,wrzucam do garnka,dodaję pokrojoną w kostkę cebulę ,oprószam solą, podlewam olejem i duszę 5 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
2.Papryki myję usuwam gniazda nasienne ,seler obieram,myję kroję w kostkę i dodaję do duszącego się mięsa i podsmażam kolejne 5 minut. Po tym czasie wlewam bulion drobiowy,dodaję mrożone warzywa,liść laurowy ziele angielskie i gotuję około 30 minut,po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy,doprawiam do smaku solą pieprzem papryką słodką i szczyptą tikka masala,dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek,z mąki i odrobiny wody robię zawiesinę zagęszczam zupę,gotuję wszystko razem jeszcze 2-3 minuty.Odstawiam.
Komentarze