Zupa gulaszowa z kluseczkami kładzionymi w chlebie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku wstawiamy osoloną wodę z solą.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Musi powstać gęste ciasto. Na wrzątek wrzucamy łyżką małe cząstki ciasta. Mieszamy od spodu. Po wypłynięciu kluseczek gotujemy jeszcze przez ok 3 min. Odcedzamy i studzimy.
2.Zajmiemy się teraz zupą. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka z olejem. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonego mięsa. Pieczarki kroimy w większe cząstki i również dodajemy.Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gdy się podsmażą te składniki to podlewamy czerwonym winem i chwilę dusimy. Następnie dodajemy wodę tyle aby składniki pływały w garnku.
3.Na patelni podsmażamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy go do zupy jak już mięso będzie miękkie.
Przyprawiamy solą, kminkiem, pieprzem. Na sam koniec dopiero dodajemy majeranek.
4.Przyrządzamy nasz chlebek. Odcinamy górę. Wydrążamy środek. Do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) wkładamy chlebek z kapeluszem na ok 5-7 min.
5.Nasze kluseczki podsmażamy na masełku, aby były rumiane. Kładziemy je do chlebka i wlewamy zupę...Smacznego.
6.Zupa ta świetnie smakuje jeszcze z sosem czosnkowym i grzankami z chleba tostowego.
Komentarze