Pyszna, rozgrzewająca zupa w sam raz na mrozy,zapraszam.
Składniki:
210 g udźca bez skóry z kurczaka
1 marchewka – 100 g
125 g papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
300 g dyni- może być mrożona
1 litr wody
15 g mąki razowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
Sól, pieprz do smaku
Zupa gulaszowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Do miseczki przełożyć makę, dodać obie sproszkowane papryki, pieprz oraz szczyptę soli. Wymieszać. Do mieszanki włożyć kawałki mięsa i wymieszać. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić kurczaka. Zrumienić z każdej strony.
2.Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Dodać do garnka. Gdy cebula się zeszklić dodać pokrojoną w kostkę paprykę- ja użyłam papryk w dwóch kolorach. Wymieszać i lekko podsmażyć. Wlać wodę. Zagotować.
3.Dynię pokroić w dużą kostkę ( mrożoną rozmrozić). Wrzucić do garnka i gotować całość do miękkości warzyw i mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Komentarze