Zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa grzybowa z kluseczkami lanymi. Idealna zarówno na niedzielny obiad jak i na co dzień.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZUPA:
    - grzyby suszone(podgrzybki): 100 gramów
    - marchewka: 1 sztuka
    - pietruszka korzen: 1 sztuka
    - seler (średniej wielkośc): 0.5 sztuki
    - bulion warzywny lub drobiowy (wg uznania): 1.5 litra
    - mąka pełnioziarnista: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki (do dekoracji): 1 pęczek
    LANE KLUSECZKI:
    - żółtka: 2 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - mąka pełnoziarnista: 4 łyżki
    - sól do smaku: 1 szczypta

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić najlepiej na całą noc. Następnego dnia dodać 1,5 litra bulionu i gotować. Do gotujących się grzybów dodać obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę. Gotować do miękkości warzyw. Łyżkę mąki wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zamieszać.
  • 2. Do kubka wbij dwa żółtka, dodaj masło i mąkę, odrobinę soli. Ciasto energicznie mieszać do połączenia składników. Wykładaj łyżeczką do gotującej się wody. Gotuj do momentu, gdy kluseczki wypłyną. Odcedź.
  • 3. Zupę podawać z kluseczkami, posypaną natką pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy