Zupa grzybowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mieszkam na wsi i prowadzę gospodarstwo rolne. Gotuję dla trzech osób.

Składniki:

  • ● ok. 1/2 kg grzybów
    ● cebula
    ● marchewka
    ● pietruszka
    ● kawałek selera
    ● 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
    ● 3 litry rosołu (może być z kostki)
    ● liść laurowy
    ● kilka ziaren ziela angielskiego
    ● 20 dag makaronu
    ● kilka gałązek natki pietruszki
    ● pieprz
    ● sól
    ● 3 łyżki oleju

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę
    obieramy i kroimy w półkrążki. Szklimy w garnku na
    rozgrzanym oleju. Wsypujemy grzyby i dusimy 10 minut,
    mieszając. Wlewamy rosół. Marchewkę, pietruszkę i selera
    obieramy i kroimy w plastry. Wsypujemy do zupy. Wkładamy
    liść laurowy, ziele
    i gotujemy ok. 20 minut
    pod przykryciem.
  • 2. Wsypujemy makaron,
    gotujemy do miękkości.
    Zupę zestawiamy
    z ognia, doprawiamy,
    wlewamy śmietanę
    i mieszamy. Natkę myjemy,
    osuszamy i siekamy.
    Posypujemy zupę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy