Zupa grzybowa

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zupa która co roku gości na naszym wigilijnym stole. Z przepisu mojej prababci, która zawsze co roku na Święta ją robiła. Niezapomniany smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 duża cebula
    kawałek selera
    1 liść laurowy
    po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    1,5 l ciepłej przegotowanej wody
    200 ml kwaśnej śmietany
    1/2 cytryny
    1 łyżka masła
    sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie umyć, zalać 1,5 l ciepłej przegotowanej wody i moczyć przez 2 godziny.
  • 2. Obrane warzywa i cebulę opłukać i pokroić w kostkę, włożyć do miękkich grzybów. Dodać masło, sól, przyprawy i gotować przez 30 minut.
  • 3. Zalać śmietaną i sokiem z cytryny, zagotować. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować