zupa groszkowo - pieczarkowa (błyskawiczna)

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybka, pożywna, pachnąca wędzonką zupa, z czosnkowymi grzankami...pychotka :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 puszka groszku
    150 gramów wędzonego boczku
    150 - 200 gramów pieczarek
    250 - 300 gramów mrożonej włoszczyzny
    1 mała cebula
    przyprawa uniwersalna, pieprz czarny, maggi do smaku
    siekany koperek
    grzanki:
    2 - 3 pokrojone kajzerki
    2 łyżki masła
    1 - 2 ząbki czosnku

Zupa groszkowo - pieczarkowa (błyskawiczna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć w głębokim rondlu na odrobinie masła, kiedy wytracą sok i będą się smażyć, dodać posiekaną cebulę, smażyć całość mieszając do jej zeszklenia, następnie wrzucić mrożoną włoszczyznę, podlać 3 szklankami wrzątku, dodać przyprawe uniwersalna, sól i pieprz, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
    Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni.
    Następnie do warzyw wrzucić groszek (może być wraz z zalewą), dodać boczek, zagotować, wyłączyć gaz, doprawić maggi.
    Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z miękkim masłem, posmarować pieczywo, zapiec w piekarniku na chrupko. (10 minut w 210 stopni).

Porady

Do zupy możemy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Zamiast boczku możemy użyć białej kiełbasy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy