Zupa grochowa z ziemniakami i boczkiem

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjna polska zupa ,u mnie z dodatkiem kiełbasy.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 300 g suszonego grochu
    5 ziemniaków
    150 g surowego wędzonego boczku
    pętko ulubionej kiełbasy
    łyżka oleju
    łyżka masła
    marchew
    pietruszka
    por
    mały seler
    łyżeczka majeranku
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grochowa z ziemniakami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch opłukałem i moczyłem w wodzie przez całą noc ,odcedziłem. Boczek pokroiłem w cienkie paski ,podsmażyłem (do chrupkości) na mieszance oleju i masła razem z pokrojoną w krążki kiełbasą. Skwarki oraz kiełbasę wyłowiłem i odłożyłem. Tłuszcz ze smażenia dodałem do grochu razem z marchewką ,pietruszką ,selerem ,porem ,majerankiem i płaską łyżeczką soli ,zalałem 1,5 l wody. Po mniej więcej 1,5 godziny wyjąłem warzywa ,dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i gotowałem przez kolejne 25 min. Do zupy pod koniec gotowania dodałem pokrojoną w kostkę (ugotowaną) marchewkę ,podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu ,pokrojoną w kostkę ,cebulę oraz boczek z kiełbasą. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować