Zupa grochowa - grochówka

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo dobry przepis na smaczną i sycącą zupę grochową zwaną potocznie „grochówką”. Danie najlepiej smakuję w jesienne i zimowe dni :-)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 0,5kg grochu łuskanego
    - 2 marchewki
    - 5 ziemniaków
    - 1 cebula
    - wywar z kości
    - 5 lasek kiełbasy
    - 15dag wędzonego boczku
    - sól
    - pieprz
    - majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Zupa grochowa - grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar z kości.
  • 2. Wywar przecedzić.
  • 3. Marchew i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  • 4. Marchew, ziemniaki i groch gotować w tym wywarze.
  • 5. Kiełbasę pokroić i dodać do wywaru
  • 6. Cebulę obrać, umyć i pokroić.
  • 7. Pokrojoną cebulę usmażyć na maśle. Następnie dodać ją do zupy.
  • 8. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem wedle uznania.
  • 9. Gotować do miękkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Groch Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować