ZUPA GROCHOWA

4.45 (187 ocen)

  • 60 min

Zupa z grochem wielu osobom kojarzy się z treściwą grochówką przygotowywaną na wywarze mięsnym. Moja wersja jest inna. Postna, z dodatkiem masła, które nadaje jej wyjątkowego smak. Taka zupa jedzona jest a w moim domu na Wigilię.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g grochu łuskanego (połówki)
    1 cebula
    2 duże marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    2 kulki ziela angielskiego
    4 kulki pieprzu
    sól
    listek laurowy
    ok. 100 g masła
Wystaw ocenę:

4.45 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Zupa grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZUPA GROCHOWA 1. Groch przebrać z ewentualnych nieczystości, dokładnie wypłukać pod bierzącą wodą, a następnie namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc.
  • ZUPA GROCHOWA 2. W dużym garnku gotować oczyszczone i obrene ze skórki warzywa ( w całości) z solą i przyprawami. Po ok. 15 min. dodać groch (w razie potrzeby dodać wrzątku- wywaru powinno być ok. 3 cm ponad poziom grochu i warzyw). Gotować do momentu, aż groch bedzie bardzo miękki ok. 30 min. (groch powinien się lekko rozgotować w ten sposób zupa nabierze kremowej konsystencji.
  • 3. Wyłowić warzywa. Zetrzeć na grubej tarce tylko! marchewkę i wrzucić ją do zupy. Dodać masło, doprawić zupę solą i podawać.

Porady

Uwaga! W trakcie gotowania grochu na początku wytwarza się pina. Należy od czasu do czasu przemieszać zupę. Zupę można podawać z cieniutkim makaronem rosołowym. Tak praktykuje się u nas na Wigilię. W tym przypadku można ją zrobić troszkę rzadszą. Groch należy moczyć w dużej ilości wody przez min. 2 godz. , najlepiej przez całą noc ( wtedy ugotuje się bardzo szybko 20- 30 min. i jest mieciutki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować