Zupa grochowa

0 (0 ocen)

w sam raz na zimne dni ........

Składniki:

  • * 500g grochu łuskanego
    * 1 kg ziemniaków
    * 2 marchewki
    * natka pietruszki
    * zielone części selera
    * por
    * 3 ząbki czosnku
    * sól
    * pieprz
    * maggi w płynie
    * 2 liście laurowe
    * 2 ziela angielskie
    * 1 kg kości wędzonych
    * 2 ogony wieprzowe
    * 2 łyżki majeranku

Zupa grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ogony i kości płuczemy i gotujemy wywar. Po około pół godziny dodajemy przepłukany groch i gotujemy do miękkości.
  • 2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno kroimy.
  • 3. Wrzucamy warzywa i przyprawy do zupy i gotujemy do miękkości.
  • 4. Wyjmujemy kości i ogony, po przestudzeniu obieramy mięso i wrzucamy do zupy.
  • 5. Chwilę gotujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy