Zupa fasolowa z makaronem

4.4 (156 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Taką zupę gotuje moja mama,. Zupa jest dość treściwa, bo oprócz fasoli zawiera makaron, może więc wyśmienicie być samodzielnym daniem.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • • 250 g białej fasoli
    • 250 g makaronu świderki
    • kilka grzybków suszonych
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka, kawałek selera
    • 2 cebule, kawałek pora
    • 1 szklanka mleka
    • sól, pieprz do smaku
    • kilka liści laurowych i ziela angielskiego
    • natka pietruszki
    • 4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.4 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Zupa fasolowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Fasolę namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie do miękkości - ok. 1,5 godziny.
    • Suszone grzyby namoczyć i pokroić w kostkę.
    • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i podsmażyć na oliwie.
    • Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę, seler i dodać do cebuli.
    • Wlać 1,5 litra wody, dodać przyprawy, sól, pieprz i zagotować.
    • Dodać fasolę, grzybki i gotować ok. 30 minut.
    • W międzyczasie ugotować makaron al dente w posolonej wodzie.
    • Zupę zabielić mlekiem, dodać natkę pietruszki i dorzucić makaron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować