zupa fasolowa "na bogato"

4.5 (143 ocen)

  • 15 min

Bardzo smaczna i sycąca zupa. Najczęściej gotuję ją, kiedy przyjeżdża moja siostra ze szwagrem.

  • 15 min

Składniki:

  • -40 dag ziemniaków
    -25 dag fasoli szparagowej
    -1,5 l rosołu
    -1 puszka czerwonej fasoli
    -1 puszka białej fasoli
    -2 parówki
    -15 dag cienkiej kiełbasy
    -10 dag cebuli
    -10 dag wędzonego boczku
    -2 łyżki oliwy
    -3 łyżki koncentratu pomidorowego
    -100 ml keczupu
    -śmietana (niekoniecznie)
    -sól, pieprz
    -ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa "na bogato" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną fasolkę szparagową włożyć do garnka, wlać litr gorącego rosołu i gotować 30 min.
  • 2. Cebulę posiekać, boczek pokroić w paseczki i podsmażyć razem na oleju aż cebula stanie się złocista, a boczek chrupiący.
  • 3. Do cebuli i boczku dodać koncentrat pomidorowy, keczup i odsączoną z zalewy białą i czerwoną fasolkę, podsmażyć, a potem zalać pozostałym rosołem (0,5 l) i zagotować.
  • 4. Dołóż do powyższego ziemniaki i fasolkę szparagową wraz z rosołem, w którym się gotowały.
  • 5. Kiełbasę i parówki pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Zagotuj, przypraw solą i pieprzem oraz pikantną papryką (zupa powinna być pikantna). Jeśli zupa ma być łagodniejsza dodaj śmietanę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować