Gęsta i bardzo treściwa zupa, w sam raz na ostatnie (miejmy nadzieję:)) chłodne dni. Ugotowana na żeberkach z dodatkiem boczku. Mięso z żeberek idealnie odchodzi od kości, można je podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy.
2 godz. 30 min
Składniki:
400 g białej fasoli
500 g żeberek wieprzowych
150 g wędzonego boczku
4 l zimnej wody
1 korzeń pietruszki
¼ selera
2 duże marchewki
3-4 średnie ziemniaki
1 duża cebula
2 ½ łyżki mąki
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty
sól, pieprz, majeranek
olej
Zupa fasolowa – fasolówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę przepłukuję, wkładam do garnka, zalewam wodą (wody powinno być ponad poziom fasoli), odstawiam na 8-12 godzin (najlepiej na noc). Żeberka kroję na dwa mniejsze kawałki, wkładam do garnka, zalewam wodą, wstawiam na palnik. Doprowadzam do zagotowania, zbieram szumowinę, gotuję na małym ogniu 20 minut. Fasolę odlewam, ponownie przepłukuję, wrzucam do żeberek, dodaję 1 płaską łyżkę soli, gotuję 40 minut. Po upływie tego czasu dodaję obrane i starte na grubych oczkach warzywa : pietruszkę, seler i marchew. Całość gotuję na małym ogniu kolejne 20-30 minut. Obieram ziemniaki, kroję w kostkę wrzucam do zupy. Obieram cebulę, również kroję w kostkę, na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebulę, oprószam solą i pieprzem, podsmażam 2 minuty, dodaję mąkę, mieszam, dodaję do zupy. Boczek kroję w cienkie paski, na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam boczek aż się zarumieni, dorzucam go do zupy. Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą (ok. ½-1 płaska łyżka), pieprzem i porządną garścią majeranku.
Komentarze