włoszczyzna 1 pęczek
fasola 1 szklanka
ziemniaki 4 duże
kości schabowe 0,5 kg
słonina 0.30 kg
boczek 0.30 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 2 szt
liść laurowy 2 szt
majeranek do smaku
papryka słodka 2 łyżeczki
na drugi dzień gotuję fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.
jak fasola się gotuje robię wywar z kości ,do wywaru dodaję włoszczyznę ( w kostkę kroję marchew, pietruszkę i seler, por wrzucam w całości ,potem wyjmuję z wywaru)dodaję ziele angielskie i liść laurowy .
ziemniaki kroję w kostkę .
podsmażam słoninę i boczek( pokrojoną w kostkę)dodając 2 łyżeczki słodkiej papryki.
jak warzywa są miękkie dodaję ziemniaki i fasolę ,gotuję.
Komentarze