zupa fasolowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

zimą uwielbiam zupy treściwe i gęste

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
    fasola 1 szklanka
    ziemniaki 4 duże
    kości schabowe 0,5 kg
    słonina 0.30 kg
    boczek 0.30 kg
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    ziele angielskie 2 szt
    liść laurowy 2 szt
    majeranek do smaku
    papryka słodka 2 łyżeczki

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. dzień wcześniej moczę fasolę .

    na drugi dzień gotuję fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.

    jak fasola się gotuje robię wywar z kości ,do wywaru dodaję włoszczyznę ( w kostkę kroję marchew, pietruszkę i seler, por wrzucam w całości ,potem wyjmuję z wywaru)dodaję ziele angielskie i liść laurowy .

    ziemniaki kroję w kostkę .

    podsmażam słoninę i boczek( pokrojoną w kostkę)dodając 2 łyżeczki słodkiej papryki.

    jak warzywa są miękkie dodaję ziemniaki i fasolę ,gotuję.

    na koniec dodaję podsmażony boczek ze słoniną .

    doprawiam majerankiem ,solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy