Taką zupę jem od zawsze,bo gotowała ją moja mama a ja przejęłam jej przepis.
2 godz.
Składniki:
1 paczka fasoli
ziemniaki
3-4 marchewki
200 ml śmietany 18% (słodkiej w kartoniku)
sól,
przyprawa do zup(najlepiej Winiary)
majeranek
kości do nagotowania zupy
1.Fasolę przebrać i wrzucić do garnka.Zalać gotowaną wodą i zostawić na noc.
2.Następnego dnia oskrobać ziemniaki i pokroić w kostkę.Marchew obrać i pokroić w słupki.Kości umyć,zalać wodą,wsypać łyżkę soli i zagotować.Zebrać "szumy"i wrzucić marchewkę.Po 15 minutach wlać fasolę razem z wodą w której się moczyła.
Po godzinie sprawdzić fasolę-musi być na pół twarda-i dorzucić ziemniaki.Wlać przyprawę do zup i posolić-do smaku.Ugotowane Kości wyjąć obrać i mięsko wrzycić do zupy.Gotować do miękkości ziemniaków.Całość posypać majerankiem i jeszcze chwilkę pogotować.
3.Wyłaczyć zupę.Na talerz wlać łyżkę zupy i dolać śmietanę.Wymieszać i wlać do garnka z zupą cały czas mieszając.
Porady
Jeżeli wlejemy śmietanę bezpośrednio do gorącej zupy w garnku może nam się zwarzyć.Zupy po dolaniu śmietany nie gotujemy.
Komentarze