Zupa fasolowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Taką zupę jem od zawsze,bo gotowała ją moja mama a ja przejęłam jej przepis.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 paczka fasoli
    ziemniaki
    3-4 marchewki
    200 ml śmietany 18% (słodkiej w kartoniku)
    sól,
    przyprawa do zup(najlepiej Winiary)
    majeranek
    kości do nagotowania zupy

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zalana fasola rano 1. Fasolę przebrać i wrzucić do garnka.Zalać gotowaną wodą i zostawić na noc.
  • Marchew słupki 2. Następnego dnia oskrobać ziemniaki i pokroić w kostkę.Marchew obrać i pokroić w słupki.Kości umyć,zalać wodą,wsypać łyżkę soli i zagotować.Zebrać "szumy"i wrzucić marchewkę.Po 15 minutach wlać fasolę razem z wodą w której się moczyła.
    Po godzinie sprawdzić fasolę-musi być na pół twarda-i dorzucić ziemniaki.Wlać przyprawę do zup i posolić-do smaku.Ugotowane Kości wyjąć obrać i mięsko wrzycić do zupy.Gotować do miękkości ziemniaków.Całość posypać majerankiem i jeszcze chwilkę pogotować.
  • 3. Wyłaczyć zupę.Na talerz wlać łyżkę zupy i dolać śmietanę.Wymieszać i wlać do garnka z zupą cały czas mieszając.

Porady

Jeżeli wlejemy śmietanę bezpośrednio do gorącej zupy w garnku może nam się zwarzyć.Zupy po dolaniu śmietany nie gotujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy