Zupa dyniowa z zacierkami

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Łączę różne smaki i całkiem nieźle mi to wychodzi. Zupa jest lekkostrawna i smaczna.

Składniki:

  • ● 1/4 średniej dyni
    ● 1 l mleka
    ● 1 szkl. gotowych zacierek
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa dyniowa z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy, a następnie
    usuwamy gniazdo nasienne.
    Miąższ kroimy
    w średniej wielkości kostkę.
  • 2. Dynię zalewamy wodą.
    Lekko solimy. Gotujemy do
    miękkości. Odcedzamy. Połowę
    dyni odkładamy, resztę
    przecieramy przez sito.
  • 3. W drugim garnku zagotowujemy
    mleko. Wsypujemy
    zacierki. Mieszamy. Chwilę
    gotujemy.
  • 4. Do mleka dodajemy przetartą
    dynię. Zagotowujemy.
    Doprawiamy solą do smaku.
    Wkładamy odłożoną pokrojoną
    w kostkę dynię.

Porady

Zupę można przygotować także w słodkiej wersji, doprawiając ją do smaku cukrem zamiast solą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować