Zupa dyniowa z soczewicą

0 (0 ocen)

Rewelacyjna zupa z dyni z dodatkiem marchewki i czerwonej soczewicy. Z dodatkiem aromatycznych przypraw rozgrzeje i poprawi humor :)

Składniki:


  • 30 g masła
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    750 g oczyszczonej dyni
    2 marchewki
    150 g czerwonej soczewicy
    50 ml śmietany 30%
    Sól morska
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 duża szczypta papryki ostrej
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki imbiru
    1/4 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka kminu rzymskiego

Zupa dyniowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę obrać, poszatkować, wrzucić do garnka, dodać masło, zeszklić. Czosnek obrać, pokroić w plastry, dodać do cebuli, chwilę razem smażyć.

    Dynię i obraną marchewkę zetrzeć na dużych oczkach (warzywa starłam w robocie), wrzucić do garnka, przesmażyć chwilę razem, zalać wodą, dodać soli.

    Wsypać czerwoną soczewicę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.

    Dodać śmietankę, przyprawy i zagotować. Podawać posypaną siekaną natką pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy