Zupa dyniowa z pulpecikami

4.5 (180 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Delikatny krem z dyni wzbogacony pikantnymi, mięsnymi pulpecikami.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - dynia wypestkowana: 250 gramów
    - marchew mała: 4 sztuki
    - seler-korzeń: 1 sztuka
    - pietruszka świeża: 1 sztuka
    - por - biała część: 1 sztuka
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - mięso mielone np. z łopatki: 250 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - imbir świeży, starty: 1 łyżeczka
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - olej do smarzenia: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa dyniowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z pietruszką i selerem. Pora przesmażamy na maśle. Dorzucamy go do pozostałych warzyw, zalewamy wszystko wodą i gotujemy. Gdy marchew lekko zmięknie, na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię i dorzucamy do garnka. Gdy dynia troszkę się rozgotuje wyjmujemy pietruszkę i selera a resztę blenderujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i doprowadzamy do wrzenia.
    Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, imbir i chwilę wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące i smażymy chwilę na rozgrzanym oleju. Odkładamy do odsączenia na papierowy ręcznik.
    Zupę rozlewamy do misek i dorzucamy na wierzch po kilka pulpecików. Można podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować