Zupa dyniowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z pietruszką i selerem. Pora przesmażamy na maśle. Dorzucamy go do pozostałych warzyw, zalewamy wszystko wodą i gotujemy. Gdy marchew lekko zmięknie, na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię i dorzucamy do garnka. Gdy dynia troszkę się rozgotuje wyjmujemy pietruszkę i selera a resztę blenderujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i doprowadzamy do wrzenia.
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, imbir i chwilę wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące i smażymy chwilę na rozgrzanym oleju. Odkładamy do odsączenia na papierowy ręcznik.
Zupę rozlewamy do misek i dorzucamy na wierzch po kilka pulpecików. Można podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Komentarze