Zupa dyniowa na mleku z owocami

5 (152 ocen)

  • 60 min

Przebojem tegorocznego sezonu dyniowego u mnie jest, ta lekko kwaskowa, mocno waniliowa zupa. Gotuję ją co kilka dni i ciągle nam się nie znudziła.

  • 60 min

Składniki:

  • dynia Hokkaido - 350 g
    jabłka – 1/2 kg
    gruszki – 300 g
    laska wanilii – 1 szt.
    mleko – 1/2 l
    woda – 1/2 l
    cukier – do smaku
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Zupa dyniowa na mleku z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotuję z przeciętą wzdłuż na pół laską wanilii i odstawiam do wystygnięcia i nabrania waniliowego smaku. Ja często robię to dzień wcześniej wieczorem i przestudzone mleko wstawiam do lodówki do następnego dnia. Wtedy jest naprawdę mocno waniliowe.
  • 2. Dynię, jabłka i gruszki kroję w grubą kostkę, zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia i gotuję do miękkości. Pod koniec gotowania dodaję cukier do smaku. Odstawiam do przestygnięcia, a następnie przekładam do dzbanka blendera. Dolewam waniliowe mleko, z którego wcześniej usuwam laskę wanilii, ale jej jeszcze nie wyrzucam. Całość miksuję na gładki krem.
  • 3. Następnie zupę przelewam do garnka, ponownie wkładam laskę wanilii i podgrzewam. Jeśli jest taka potrzeba to jeszcze raz doprawiam do smaku cukrem.
    Podaję z płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.

Porady

*wagę dyni i owoców podałam już po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych *gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolewam trochę więcej mleka *najlepsze do tej zupy są kwaśne jabłka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Gruszki Jabłka Owoce Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować