Zupa dyniowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo "light" nawiąznie do kuchni indyjskiej. Zupka bardzo deliktna, lekkostrawna, smaczna i można ją serwować na kilka sposobów.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - woda: 3 litry
    - udka kurczaka: 2 sztuki
    - marchewka: 4 sztuki
    - nać selera, pietruszki, świeże oregano: 1 pęczek
    - dynia: 30 dekagramów
    - sól i pieprz: 1 łyżeczka
    - curry: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - listek laurowy oraz ziele angielskie: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udek kurczaka, wody, naci związanej nitką ( po ugotowaniu do wyrzucenia), marchewki oraz soli, pieprzu, listka i ziela, gotuję bulion.
  • 2. W międzyczasie w drugim garnkulub głebokiej patelni na oliwe i z odrbiną wody oraz curry duszę do miękkości dynię pokrojoną w kawałki ( pod przykryciem).
  • 3. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmuję je na osobny talerz, marchewkę przekładam do innego naczynia, ucieram blenderem. To samo robię z dynią.
  • 4. Zmiksowane warzywa wkładam do bulionu, mieszam, gotuję jeszcze chwilę, doprawiam do smaku. Zupę podaję z kawałeczkami kurczaka na którym gotowałam rosołek ( wersja proteinowa), lub wersja węglowodanowa z ryżem, ewentualnie z ugotowanymi i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Do dekoracji listki natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować