zupa drobiowa

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ta pyszna zupa zawiera dużo mięsa, dlatego jest bardzo pożywna. Wystarczy za cały obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mięsa rosołowego z indyka
    2 skrzydełka z kurczaka
    1 pierś z kurczaka
    300 g żołądków drobiowych
    3 duże ziemniaki
    2 marchewki
    cebula
    kawałek selera
    korzeń pietruszki
    liście laurowe
    ziele angielskie
    mały kawałek boczku
    majeranek
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka octu
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie miękkie
  • 2. Wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i ponownie wstawić na ogień. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać z kości, pokroić. Z żołądków usunąć to co nie potrzebne. Pokrojone mięso i żołądki wrzucić do wywaru. Posolić. Dodać także marchewkę pokrojoną w plasterki. Boczek pokroić na małe kosteczki, podsmażyć z mąką, zalać zimną wodą i zagęścić zupę. Dodać czosnek, majeranek i doprawić do smaku przyprawami i octem. Podawać z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub koperku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Podroby Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować