Zupa czosnkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mieszkam w Kutnie, a we Wrocławiu opiekuję się wnukami, prowadzę dom i gotuję. Lubimy potrawywegetariańskie, mimo że synowa wróciła do dań z mięsa, głównie drobiu.

Składniki:

  • ● 1 l chudego rosołu (może być z kostki)
    ● 8 ząbków czosnku
    ● 1 cebula
    ● 2 łyżki oliwy z oliwek
    ● łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    ● starty żółty ser

Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciskamy
    przez praskę, cebulę drobno
    siekamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy
    oliwę, podsmażamy cebulę
    i czosnek 5 min na małym
    ogniu (nie wolno przypalić).
    Dodajemy natkę, zalewamy
    rosołem, gotujemy 5 minut.
  • 3. Zupę miksujemy lub przecieramy.
    Jeżeli podajemy ją
    w kokilkach, to przykrywamy
    je grzankami z serem i chwilę
    zapiekamy.

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Komentarze

Podobne przepisy