Zupa czosnkowa

0 (0 ocen)

Kremowa,aksamitna,rozgrzewająca,pyszna zupa.Aromat czosnku doskonale wyczuwalny jednak nie jest dominujący.Karmelizowana cebulka świetnie dopełnia wszystkie smaki.

Składniki:

  • 3 duże cebule (najlepiej cukrowe)
    2 główki czosnku
    6 ziemniaków
    1 litr warzywnego bulionu
    1 łyżka cukru
    2 łyżki oleju
    1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
    2 łyżki ghee
    szczypta kuminu
    1/2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki
    świeżo mielonej gałka muszkatołowa świeżo mielona
    pierz czarny
    sól
    Dodatkowo:
    bagietka
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w cienkie plastry,czosnek obieramy i kroimy w plasterki.W garnku rozgrzewamy oliwę i gee (można zastąpić zwykłym masłem).Dodajemy cebulę,lekko solimy i smażymy często mieszając,aż cebula zacznie brązowieć.Dodajemy cukier i dalej smażymy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Trwa to około 2 minut.
  • 2. Teraz dodajemy czosnek i podsmażamy wszystko razem około minuty mieszając.Wlewamy bulion,dodajemy obrane,pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do momentu,aż ziemniaki będą miękkie.
  • 3. Doprawiamy całość kuminem,gałką,papryką,solą i pieprzem.Odpowiednie doprawienie jest ważne.Najlepiej jest dodawać przyprawy po trochu i próbować.Wszystko miksujemy na gładki krem.Dodajemy śmietanę.Jeśli konsystencja nam nie odpowiada,można dolać bulionu.Podajemy z bagietką.Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
  • 4. Inspiracja:Mniammniam.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować