Zupa czekoladwa z biszkoptami

0 (0 ocen)

Przepis pochodzi z kuchni staropolskiej. Jest świetną porcją energii.

Składniki:

  • 1litr i 1 szkl. mleka 3,2%,
    łyżeczka masła,
    tabliczka mlecznej czekolady,
    łyżeczka mąki pszennej,
    łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    pełna łyżeczka kakao,
    2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego,
    2 żółtka,
    płaska łyżka cukru,
    pokruszone biszkopty.

Zupa czekoladwa z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Litr mleka zagotować z masłem oraz połamaną czekoladą. Żółtka utrzeć z cukrem. W szkl zimnego mleka rozprowadzić mąki, kakao oraz cukier waniliowy. Dodać do gorącego mleka, zagotować. Zdjąć z ognia, ucierając, dodawać żółtka z cukrem. Podawać z pokruszonymi biszkoptami.

Komentarze

Podobne przepisy