Zupa czekoladowa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Z sypkim ryżem, z chrupiącymi płatkami migdałowymi. Śniadanie? Deser? Bez znaczenia. Jak kto woli.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1.:
    - ryż parboiled: 100 gramów
    2.:
    - masło: 1 łyżka
    - płatki migdałowe: 3 łyżki
    - cukier brązowy: 1 łyżka
    3.:
    - mleko: 0.7 litra
    - masło: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - czekolada gorzka: 100 gramów

Zupa czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić płatki migdałowe. Prażyć je aż lekko się zrumienią, mieszając w międzyczasie. Wsypać łyżkę cukru, zamieszać. Gdy cukier się rozpuści, płatki przesypać na papier do pieczenia, wystudzić.
  • 3. Zagotować mleko z łyżką masło i szczyptą soli. Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do gorącego mleka i mieszając, rozpuścić.
  • 4. Porcje ryżu rozłożyć na talerzach, zalać gorącą zupą czekoladową i posypać płatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy