Zupa cukiniowa z zieloną fasolką i kaszą kukurydzianą

4.5 (179 ocen)

  • 5 min

Zupka cukiniowa z kaszą kukurydzianą jest bardzo smaczna, pożywna a dzięki dodanemu czosnkowi - aromatyczna. Zapewniam, że zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia:)))

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    1 duża cukinia (około 1 kg)
    2 szklanki zielonej fasolki ciętej (może być mrożona)
    1 szklanka kaszy kukurydzianej
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1,25 litra rosołu
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/3 szklanki śmietany
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    duży ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cukiniowa z zieloną fasolką i kaszą kukurydzianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (jeśli ugotujemy ją w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu to po przestygnięciu nie będzie sypka i jej połowę możemy wtedy pokroić w kostkę).
  • 2. Cukinię obieramy, oczyszczamy z nasion, kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie cukinię rozcieramy blenderem.
  • 3. Fasolkę wrzucamy do roztartej cukinii, zalewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem około 5 minut (aż fasolka będzie miękka).
  • 4. Następnie dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 5. Do gotowej zupy dajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować