Zupka cukiniowa z kaszą kukurydzianą jest bardzo smaczna, pożywna a dzięki dodanemu czosnkowi - aromatyczna. Zapewniam, że zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia:)))
5 min
Składniki:
Składniki na 5 porcji:
1 duża cukinia (około 1 kg)
2 szklanki zielonej fasolki ciętej (może być mrożona)
1 szklanka kaszy kukurydzianej
1 łyżka oleju rzepakowego
1,25 litra rosołu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki śmietany
pieprz kolorowy świeżo mielony
duży ząbek czosnku
Zupa cukiniowa z zieloną fasolką i kaszą kukurydzianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (jeśli ugotujemy ją w mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu to po przestygnięciu nie będzie sypka i jej połowę możemy wtedy pokroić w kostkę).
2.Cukinię obieramy, oczyszczamy z nasion, kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie cukinię rozcieramy blenderem.
3.Fasolkę wrzucamy do roztartej cukinii, zalewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem około 5 minut (aż fasolka będzie miękka).
4.Następnie dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut.
5.Do gotowej zupy dajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy.
Komentarze