Zupa cukiniowa z pulpetami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Cukinie można podawać na wiele sposobów, także w smacznym, pożywnym posiłku jednodaniowym jakim jest zupa cukiniowa z pulpetami

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na pulpety:
    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    mąka do panierowania pulpetów
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia
    Składniki na zupę:
    1 cukinia
    2 marchewki
    1 cebula
    3 łyżki białego ryżu
    3 ząbki przetartego czosnku
    przyprawa uniwersalna
    odrobina tymianku
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka posiekanego koperku

Zupa cukiniowa z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lekko zarumienione pulpety gotowe do zupy 1. Wykonanie pulpetów:
    składniki wymieszać i uformować małe pulpeciki, obtoczyć je w mące. Usmażyć na oleju z obu stron do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z patelni, odstawić.
  • 2. Wykonanie zupy:
    zagotować 2 litry wody. Warzywa umyć,obrać i pokroić w kostkę. Do gotującej się wody dodać marchew,cebulę i gotować 10 minut. Dodać ryż, cukinię, pulpety,czosnek, przyprawę uniwersalną, tymianek i gotować ok. 15 minut. Na końcu dodać koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Pulpety przed smażeniem można przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce, wtedy nie stracą swojego kształtu podczas gotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy