Zupa "Córeczka tatusia"

5 (170 ocen)

Mój tata prawie nie miał dla mnie czasu ale połączyła nas kiedyś praca nad tą zupką i stąd nazwa :)

Składniki:

  • - po kawałku mięsa wieprzowego i drobiowego
    - 1 seler
    - 1 cebula
    - 1 marchewka
    - 2 pietruszki
    - 6 ziemniaków
    - 100g szpinaku w liściach
    - 3 średniej wielkości ogórki kiszone
    - 1 łyżka masła
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk, natka pietruszki
    - śmietana/jogurt
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa "córeczka tatusia" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy wodą i zaczynamy gotować wywar. Warzywa- prócz ziemniaków, cebuli i szpinaku kroimy w cienkie słupki, cebulę i ziemniaki w kosteczkę, ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy zszumujemy już nasz wywar ( dla niewtajemniczonych- po prostu ściągniemy resztki wypływającej krwi) do garnka wrzucamy warzywka w słupkach, marchew i ziemniaki. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na niej cebulę wraz ze szpinakiem. Pod koniec tej czynności solimy, pieprzymy i doprawiamy gałką muszkotałową a następnie wrzucamy wszystko do garnka z zupą. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy ogórka i dużą łyżkę suszonego lub garść świeżego lubczyku.. Gotujemy jeszcze z 15 minut a następnie zabielamy śmietaną lub jogurtem, w miarę potrzeby doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.

Porady

Jak ktoś lubi kwaśny smak zupy może dodać soku z ogórków. Mój Tata dodawał jeszcze do zupy na początku gotowania parę poszatkowanych listków białej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować