Zupa cieciorkowa z różnościami

0 (0 ocen)

Zupa, która sama wymyślała się w trakcie gotowania :)

Składniki:

  • 1,5 marchewki
    kawałek bulwy selera
    kawałek pora
    2 łyżki masła
    4 ziemniaki
    2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach
    2 litry wody
    1 liść świeżego lubczyku
    sól
    2 łyżki suszonych pomidorów
    1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej
    pieprz
    kminek mielony
    suszona ostra papryka w proszku
    cukier
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    posiekana zielona pietruszka

Zupa cieciorkowa z różnościami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolejne etapy dodawania składników 1. Włoszczyznę obrałam, opłukałam. Marchew i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora drobno posiekałam.
    W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam marchew, selera i pora, i smażyłam na wolnym ogniu aż warzywa zwiotczały. Dołożyłam ziemniaki i suszoną paprykę w płatkach, chwilę razem przesmażyłam i zalałam wrzącą wodą. Dodałam liść lubczyku i suszone pomidory, posoliłam do smaku.
    Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodałam osączoną z zalewy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką w proszku i szczyptą cukru. Pogotowałam jeszcze chwilkę, żeby smaki się połączyły.
    Zupę podałam posypaną dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy