Zupa chrzanowo - jabłkowo

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dla wielu z nas nie ma Świąt Wielkanocnych bez żurku, a dla mnie nie ma świąt bez zupy chrzanowo - jabłkowej.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula: 2 sztuki
    - jabłko kwaśne: 2 sztuki
    - chrzan (chrzan ze słoika lub świerzo utarty korzen chrzanu): 100 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - rosół drobiowy (lub rosół z kostki rosołwej): 1 litr
    - śmietana 18%: 0.5 szklanki
    - boczek wędzony: 150 gramów
    - mąka: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowo - jabłkowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa chrzanowo - jabłkowa 1. Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  • zupa chrzanowo - jabłkowa 2. Cebulę podsmażyć do miękkości, w połowie smażenia dodać jabłka i dusić na małym ogniu.
  • zupa chrzanowo - jabłkowa 3. Do gorącego rosołu dodać podsmażoną cebulę i jabłka.
  • zupa chrzanowo - jabłkowa 4. Doprowadzić do wrzenia następnie dodać chrzan, przyprawy, śmietanę. Całość zaciągnąć mąką rozmieszaną w 1/2 szklance wody.
    Podawać z białą kiełbasą i jajkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować