• Zupa chrzanowo-czosnkowa

    Dodane przez: Katarzyna Janeczko

  • Bardzo aromatyczna zupa

  • Składniki

    6 jajek
    600g białej kiełbasy
    szczypta majeranku
    200ml śmietany 16%
    6 ząbków czosnku
    6 łyżeczek ostrego chrzanu ze słoiczka (może być świeży, otarty chrzan)
    sok z połowy cytryny
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól
    pieprz świeżo mielony
    rzeżucha do dekoracji

  • Sposób przygotowania

    1.

    Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Do gotującej się wody (ok 2,5l) wrzucić listek laurowy, ziele, pokrojoną w plastry kiełbasę. Chwilę gotować, dodać wyciśnięty czosnek, chrzan, majeranek, sól, pieprz. Gdy kiełbasa troszkę sie pogotuję do zupy wcisnąć sok z cytryny. Gotową zupę zaprawić smietaną, doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przed podaniem do zupy dodać jajka i posypać rzeżuchą.

  • Rady

    1/ Czasami podaję ją z odrobiną twarogu półtłustego.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    sezonowe_przysmaki, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla, czosnek, Wielkanoc, zupa chrzanowa
  • 7 komentarzy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Katarzyna Janeczko 433

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-02-23T21:14:49+01:00

404 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »