Zupa chrzanowo-czosnkowa

0 (0 ocen)

Bardzo aromatyczna zupa

Składniki:

  • 6 jajek
    600g białej kiełbasy
    szczypta majeranku
    200ml śmietany 16%
    6 ząbków czosnku
    6 łyżeczek ostrego chrzanu ze słoiczka (może być świeży, otarty chrzan)
    sok z połowy cytryny
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól
    pieprz świeżo mielony
    rzeżucha do dekoracji

Zupa chrzanowo-czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Do gotującej się wody (ok 2,5l) wrzucić listek laurowy, ziele, pokrojoną w plastry kiełbasę. Chwilę gotować, dodać wyciśnięty czosnek, chrzan, majeranek, sól, pieprz. Gdy kiełbasa troszkę sie pogotuję do zupy wcisnąć sok z cytryny. Gotową zupę zaprawić smietaną, doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przed podaniem do zupy dodać jajka i posypać rzeżuchą.

Porady

1/ Czasami podaję ją z odrobiną twarogu półtłustego.

Komentarze

Podobne przepisy