Zupa cebulowo-śledziowa na zimno

4.49 (178 ocen)

  • 30 min

Danie postne i nie tylko..

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duży słoik płatów śledziowych w occie
    6 dużych cebul
    2 duże kubki śmietany 18%
    10 ziarenek ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    pół łyżeczki gorczycy
    szczypta soli i cukru
    ocet (opcjonalnie)

    ugotowane ziemniaki
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowo-śledziowa na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, sól, cukier), zalewamy wodą ze śledzi i dolewamy zimnej wody, tylko tyle, aby cebula była zakryta. Gotujemy ok. 15-20 min. Cebulę odcedzamy, wywar z gotowania zachowujemy, następnie wystudzamy. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki ok. 5 cm. Śmietanę wlewamy do cebuli, dodajemy śledzie, mieszamy. Jeśli zupa śledziowa jest zbyt gęsta, dajemy wody z gotowania cebuli. Jeśli jest mało kwaśna, dodajemy odrobinę octu (wg uznania). Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować