Zupa cebulowa z quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę. Zmniejszyć ogień do minimum i podsmażać cebulę przez 20 minut często mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie lekko brązowieć dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, tymianek, cukier, ocet i wino. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.
2.Do garnka dolać bulion i 750 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać quinoa i dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować zupę przez kolejne 25 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
3.Chleb tostowy posmarować oliwą i wstawić pod górną grzałkę piekarnika. Gdy kromki zaczną się rumienić, posypać je serem i zapiec.
Komentarze