Zupa cebulowa z quinoa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wariacja na temat klasycznej zupy cebulowej - teraz jeszcze więcej smaku i wartości odżywczych, dzięki dodatkowi quinoa.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - żółta cebula: 4 sztuki
    - quinoa: 0.25 szklanki
    - bulion wołowy: 1 litr
    - białe wino: 150 mililitrów
    - olej: 2 łyżki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - brązowy cukier: 2 łyżki
    - ocet słodowy: 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - tymianek świeży gałązki: 4 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - chleb tostowy kromki: 4 sztuki
    - starty żółty ser: 4 łyżki
    - oliwa: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa z quinoa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę. Zmniejszyć ogień do minimum i podsmażać cebulę przez 20 minut często mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie lekko brązowieć dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, tymianek, cukier, ocet i wino. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  • 2. Do garnka dolać bulion i 750 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać quinoa i dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować zupę przez kolejne 25 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Chleb tostowy posmarować oliwą i wstawić pod górną grzałkę piekarnika. Gdy kromki zaczną się rumienić, posypać je serem i zapiec.
  • 4. Zupę podawać z gorącymi grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować