Zupa cebulowa z kukurydzianymi kluseczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kremowa zupa cebulowa z kluskami kładzionymi z kaszy i mąki kukurydzianej.

Składniki:

  • 5 dużych białych cebul (500g)
    3 ząbki czosnku
    5 szklanek bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    100 g serka topionego z papryką
    5 goździków
    1 łyżka tymianku suszonego
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka kminku całego
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku

    Kluseczki:
    5 łyżek mąki kukurydzianej
    3 łyżki kaszy kukurydzianej drobnej
    2 małe jajka (lub 1 duże)
    szczypta soli
    szczypta pieprzu białego mielonego
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Kluski Ser

Zupa cebulowa z kukurydzianymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa cebulowa z kukurydzianymi kluseczkami 1. Cebule przekroić na pół i pokroić w piórka, czosnek posiekać. W garnku rozpuścić masło, wsypać kminek, dołożyć czosnek i cebulę - dusić około 10 min, często mieszając.
  • Zupa cebulowa z kukurydzianymi kluseczkami 2. Następnie całość zalać bulionem, dodać pokrojony serek, goździki, tymianek, paprykę i chilli - doprowadzić do wrzenia. Gotować około 15 min.
  • Zupa cebulowa z kukurydzianymi kluseczkami 3. Składniki na kluseczki zagnieść na ciasto.
  • Zupa cebulowa z kukurydzianymi kluseczkami 4. Na gotującą się zupę wrzucić małe kawałeczki przygotowanego ciasta, przemieszać, by się nie posklejały. Całość gotować jeszcze 5 - 7 min, co jakiś czas mieszając. Gotową zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować