Zupa cebulowa z grzankami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Do przygotowania w kilka chwil. Każdemu będzie smakować. Idealna na obiad dla całej rodziny.

  • 35 min

Składniki:

  • Zupa:
    1/2 kg cebuli,
    1 litr bulionu warzywnego,
    150ml białego półwytrawnego wina,
    1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
    3 łyżka masła,
    sól,
    pieprz.
    Grzanki:
    1 duża bułka,
    100g masła.

Zupa cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Szklimy na maśle. Do podsmażonej cebuli wlewamy wino, dusimy 2 minuty. Cebulę dodajemy do gorącego bulionu. Wsypujemy przyprawę uniwersalną. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • 2. Bułkę kroimy w kromki. Na patelni rozpuszczamy masło, układamy kromki bułki. Podsmażamy na rumiano z dwóch stron.
  • 3. Gotową zupę wylewamy na talerze. Podajemy z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy