Zupa cebulowa-serowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jedząc tą zupę przypominają mi się lata dzieciństwa.Mama gotowała zupkę w chłodne zimowe wieczory, podając ją do stołu mówiła że cebula jest zdrowa i dobra na przeziębienia. Miała rację zupa jest nie tylko zdrowa ale i pyszna, każde dziecko lubi gdy z talerza ciągnie się ser:)

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
    2 serki topione typu złoty ementaler
    6 kromek chleba tostowego
    2 kostki bulionu warzywnego
    2 litry wody
    olej
    20 deko sera żółtego

Zupa cebulowa-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w 2 litrach wody gotujemy bulion,
    odlewamy 2 szklanki do osobnego naczynia.
    cebulę kroimy i dusimy na złoty kolor,
    następnie rozcieramy ją blenderem na papkę z połową szklanki bulionu i dolewamy do gotującego się wywaru, mieszamy.
    Do pozostałego wywaru tj.1.5 szklanki dorzucamy serki topione, blendujemy do momentu aż powstanie nam jednolity krem. Wlewamy do wywaru cebulowego, mieszamy.
    Chleb tostowy kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy.
    W ten sposób powstają nam grzanki .
    Ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach.
    Podajemy w kolejności
    1 nalewamy zupę
    2 posypujemy grzankami
    3 posypujemy startym serem.
    W innym przypadku grzanki za szybko rozmiękną i z zupy zrobi sie papaka.
    Smacznego

Porady

Chcąc by grzanki się nie przypaliły polej je olejem i smaż na małym ogniu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy