Zupę przyrządza się łatwo i szybko. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie obiadu, jest to idealna propozycja która z pewnością zadowoli wszystkich domowników :)
20 min
Składniki:
1l bulionu drobiowego lub warzywnego
3 duże cebule
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%
szklanka wody
świeża natka pietruszki lub koperek
sól
pieprz
Zupa cebulowa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w piórka. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę lekko solimy i smażymy około 5 minut. Do podsmażonej cebuli wlewamy bulion i gotujemy.
2. W tym czasie przygotowujemy zawiesinę do zupy z mąki, wody i śmietany. Kiedy zupa zacznie się gotować, zagęszczamy ją zawiesiną. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
3.Natkę pietruszki bądź koperek kroimy i wrzucamy do zupy. Na koniec zupę miksujemy blenderem aż powstanie krem. Podajemy ją z grzankami lub makaronem.
Komentarze