Zupa cebulowa

4.5 (153 ocen)

Pyszna, francuska zupa cebulowa.

Składniki:

  • 1 kg cebuli
    1 l bulionu drobiowego
    1 szklanka białego wina
    2 marchewki
    1 łyżka suszonego czosnku
    1 łyżka czubrycy czerwonej
    majeranek
    masło + olej
    twardy ser
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w zapałki. W głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy posiekane warzywa oraz czosnek. Doprawiamy majerankiem i czekamy, aż wszystko się zarumieni i zacznie mięknąć. Następnie dolewamy wino, kiedy alkohol odparuje, uzupełniamy bulionem. Gotujemy około 15 minut, od czasu zagotowania się zupy. Doprawiamy czubrycą czerwoną do smaku. Podajemy z tartym serem i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować