zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

błyskawiczna, syta i ekonomiczna, możemy do jej przyrządzenia zużyć czerstwe pieczywo, z którym smakuje nawet lepiej

  • 30 min

Składniki:

  • 4 - 5 średnich cebul
    6 szklanek bulionu warzywnego (może być z kostki)
    2 łyżki mąki pszennej
    pieprz, sól
    2 czerstwe kajzerki
    100 gram drobno startego żółtego sera
    siekana zielenina (opcjonalnie)

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju, na patelni, następnie zasypać mąką, wymieszać, zrumienić (około 3 minuty na gazie), zalać 0,5 szklanki zimnego bulionu, zagotować do zagęszczenia.
    Przelać do garnka z resztą gorącego bulionu, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

    Bułeczki pokroić na kromki, podsmażyć na oleju.
    W naczyniu żaroodpornym poukładać grzanki, zalać zupą, posypać żółtym serem, zapiec w piekarniku na 200 stopni do roztopienia się sera, od razu podawać.
    Na talerzach można posypać siekaną natką pietruszki (opcjonalnie).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy