Zupa buraczana z dodatkiem fasoli Jaś

5 (169 ocen)

Zupę ugotowałam dla mojego taty. Bardzo mu zasmakowała.

Składniki:

  • 40 dag łopatki
    4 duże buraki
    1 botwinka
    1 i 1/2 szklanki fasoli Jaś
    1 liść laurowy
    1 ziele angielskie
    4 ziarenka pieprzu
    2 ząbki czosnku
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    Dodatkowo:
    Garnek 2,5 l
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Zupa buraczana z dodatkiem fasoli jaś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie zupy 1. Fasolę Jaś włóż do garnka, zalej wodę i pozostaw na całą noc. Łopatkę umyj, pokrój w kostkę. Fasolę gotuj na wolnym ogniu, po ok 20 min gotowania dodaj pokrojoną łopatkę. Buraki obierz, umyj, pokrój w kostkę.
  • Dodanie botwinki 2. Gdy fasolka będzie prawie miękka, dodaj buraki, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, pokrojony czosnek i na małym ogniu gotuj do miękkości, przyprawiając do smaku. Botwinkę umyj, poszatkuj, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez ok 15 min.
  • Smacznego! 3. Smacznego!

Porady

Zupę można zabielić śmietaną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki Fasola jaś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować