Brukselka dosłownie chodziła za mną od kilku dni… Mimo, że nigdy nie jadłam takiej zupy, wiedziałam, że właśnie na coś takiego mam ochotę ;) I nie pomyliłam się. Zupa smaczna, aksamitna, aromatyczna :) Polecam gorąco !!!
1 godz. 15 min
Składniki:
1-2 udka kurczaka
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
3 marchewki
2 pietruszki
duży plaster selera
10 cm białej części pora
500-700 g brukselki
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
150 ml śmietanki do zupy
sól, pieprz
koperek
Zupa brukselkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udka i włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera, pokrojonego pora w półplasterki) gotujemy wywar. Dodajemy także liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, wyciągamy je z zupy i dodajemy brukselkę, 1-2 marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy znowu do zupy.
2.Kiedy brukselka jest al’dente, dodajemy serki topione. Po ich rozpuszczeniu śmietankę hartujemy kilkoma łyżkami zupy i zabielamy zupę.
Komentarze