Zupa brukselkowa

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Brukselka dosłownie chodziła za mną od kilku dni… Mimo, że nigdy nie jadłam takiej zupy, wiedziałam, że właśnie na coś takiego mam ochotę ;) I nie pomyliłam się. Zupa smaczna, aksamitna, aromatyczna :) Polecam gorąco !!!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:


  • 1-2 udka kurczaka
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
    3 marchewki
    2 pietruszki
    duży plaster selera
    10 cm białej części pora
    500-700 g brukselki
    2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
    150 ml śmietanki do zupy
    sól, pieprz
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa brukselkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udka i włoszczyzny (marchewki, pietruszki, selera, pokrojonego pora w półplasterki) gotujemy wywar. Dodajemy także liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, wyciągamy je z zupy i dodajemy brukselkę, 1-2 marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy znowu do zupy.
  • 2. Kiedy brukselka jest al’dente, dodajemy serki topione. Po ich rozpuszczeniu śmietankę hartujemy kilkoma łyżkami zupy i zabielamy zupę.
  • 3. Zupę podajemy posypaną świeżym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować