Zupa brokułowa z kurczakiem

0 (0 ocen)

Zielona zupa z brokuła z mięsem drobiowym - lekka i pożywna.

Składniki:

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
    1 brokuł
    3 szklanki rosołu lub wywaru drobiowo - warzywnego
    2 łyżki masła klarowanego
    3 małe ząbki czosnku
    kilka gałązek zielonego koperku do dekoracji
    sól
    pieprz

Zupa brokułowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła płuczemy, odsączamy, odrzucamy zdrewniałą część pędu. Odcinamy różyczki, połowę odkładamy, a resztę wraz z pędem pokrojonym w kawałki zalewamy 2 szklankami gorącego rosołu lub wywaru i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut), a następnie miksujemy blenderem.
  • 2. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Obsmażamy na rozgrzanym maśle do odparowania płynu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy 1 szklanką gorącego rosołu, na wierzchu układamy odłożone różyczki brokuła. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
  • 3. Odkładamy kilka różyczek brokuła do dekoracji, resztę wraz z mięsem łączymy z przecierem brokułowym. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porcje zupy dekorujemy różyczkami brokuła i gałązkami koperku.

Porady

Wywar drobiowo - warzywny przygotowujemy z porcji rosołowej z kurczaka, którą gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, kilku ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego oraz z włoszczyzną (można użyć mrożonej). Solimy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy