Zupa brokułowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła płuczemy, odsączamy, odrzucamy zdrewniałą część pędu. Odcinamy różyczki, połowę odkładamy, a resztę wraz z pędem pokrojonym w kawałki zalewamy 2 szklankami gorącego rosołu lub wywaru i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut), a następnie miksujemy blenderem.
2.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Obsmażamy na rozgrzanym maśle do odparowania płynu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy 1 szklanką gorącego rosołu, na wierzchu układamy odłożone różyczki brokuła. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
3.Odkładamy kilka różyczek brokuła do dekoracji, resztę wraz z mięsem łączymy z przecierem brokułowym. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porcje zupy dekorujemy różyczkami brokuła i gałązkami koperku.
Porady
Wywar drobiowo - warzywny przygotowujemy z porcji rosołowej z kurczaka, którą gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, kilku ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego oraz z włoszczyzną (można użyć mrożonej). Solimy do smaku.
Komentarze