Zupa brokułowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupy ostatnio robię bardzo rzadko. Zima już prawie za nami (sugeruję się pięknym słoneczkiem wpadającym zza okna prosto do mojego salonu :) ), więc nie ma potrzeby robienia ,,rozgrzewek".

  • 30 min

Składniki:

  • 3 litry wody
    porcja rosołowa
    6 łyżek kaszy jęczmiennej
    makaron świderki (ja dałam ,,na oko", ok 2 garści)
    1 główka brokułu (ok 500g)
    2 żółtka
    1 ząbek czosnku
    nać pietruszki
    sól, pieprz, wegeta

Zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok 1,5h. (dla leniwych wersja z kostką rosołową też się sprawdzi). Po tym czasie wyciągamy kości z mięsem. Do wywaru wrzucamy kaszę jęczmienną, makaron i brokuły podzielone na małe różyczki.
  • 2. Całość gotujemy ok 10 minut. Doprawiamy solą wegetą i pieprzem. W osobnej misce żółtka mieszamy z 5 łyżkami zupy, a następnie wlewamy do całości. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec ząbek czosnku zgniatamy (z łupinką) i wrzucamy do garnka. Po rozlaniu do talerzy zupę ozdabiamy pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy