Zupa borowikowa (ze świeżych borowików)

4.89 (195 ocen)

Zupa gotowana ze świeżych borowików, to najlepsze co może być w sezonie grzybowym. Zapach, smak i aromat wspaniały i nie porównywalny z niczym innym.

Składniki:

  • 0,5 - 0,7 kg świeżych grzybów (prawdziwków)
    1,5 litra rosołu (u mnie wołowy, gotowany na goleni wołowej)
    3 marchewki
    2 korzenie pietruszki
    0,5 średniego selera
    1 duża cebula
    śmietana 18% (ok 1 szklanki)
    kilka listków laurowych
    kilka kulek ziela angielskiego
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
    pieprz ziołowy
    2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
    zielenina do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.89 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa borowikowa (ze świeżych borowików) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby przebrać, opłukać z zanieczyszczeń leśnych i pokroić na dowolnej wielkości kawałeczki. Zalać wodą (tak aby skryła grzyby) i ugotować z zielem angielskim i liściem laurowym z dodatkiem soli. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i usmażyć na złoto na odrobinie oleju. Usmażoną cebule dodać do wywaru z grzybami.
  • 2. Do czystego rosołu (może być z wcześniejszego dnia) wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wywar grzybowy wraz z grzybami, solidnie doprawić pieprzem, pieprzem ziołowym i solą. Na koniec zupę zabielić śmietaną i dodać siekaną natkę pietruszki. Podawać z makaronem. Przed podaniem przybrać zieleniną.

Porady

1/ Dla zwiększenia aromatu można dodać 2-3 łyżki zupy grzybowej w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować