Zupa bazyliowo- cukiniowa

0 (0 ocen)

Z grzankami lub dodatkiem sałaty ziołowej może stanowić samodzielny posiłek

Składniki:

  • 6 cukini średniej wielkości
    1 średnia cebula
    pęczek świeżej bazylii
    różne świeże zioła
    2 ząbki czosnku
    15 g masła
    1 łyżka stołowa oleju
    2 kostki rosołowe z drobiu
    1łyżka stołowa soku z cytryny
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    papryka mielona
    kwaśna śmietana
    listki bazylii do przybrania


Zupa bazyliowo- cukiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać i drobno posiekać cebulę oraz czosnek. Stopić na patelni masło i dodać olej. Zeszklić cebulę i czosnek, mieszając od czasu do czasu
  • 2. Do garnka wlać niecałe 3 szklanki wody, dodać kostki rosołowe, cukier i sok z cytryny. Cukinie obrać ze skórki, pokroić w plastry i dodać do zupy
  • 3. Zupę zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować w okrągłym garnku jeszcze ok 20 min, tak aby zupa tylko ,,mrugała''. Posiekać pęczek bazylii i dodać do zupy
  • 4. Gotową zupę zmiksować. Ponownie przelać do garnka i pogrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany mielonej papryki, ozdobiona listkami bazylii

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy