Zupa bazyliowo- cukiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać i drobno posiekać cebulę oraz czosnek. Stopić na patelni masło i dodać olej. Zeszklić cebulę i czosnek, mieszając od czasu do czasu
2.Do garnka wlać niecałe 3 szklanki wody, dodać kostki rosołowe, cukier i sok z cytryny. Cukinie obrać ze skórki, pokroić w plastry i dodać do zupy
3.Zupę zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować w okrągłym garnku jeszcze ok 20 min, tak aby zupa tylko ,,mrugała''. Posiekać pęczek bazylii i dodać do zupy
4.Gotową zupę zmiksować. Ponownie przelać do garnka i pogrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany mielonej papryki, ozdobiona listkami bazylii
Komentarze