Zupa - Barszcz ukraiński

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pożywna i smaczna zupa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 małe żeberka ( wędzone lub surowe) ewentualnie kostki wołowe na wywar
    3 -4 średnie ziemniaki
    2 marchwie
    1 korzeń pietruszki
    kawałek selera
    cebula
    10 cm białej części pora
    2-3 średnie buraki ćwikłowe ( okrągłe)
    1/6 małej kapusty białej ( ja dałam pekińską ale biała chyba była by lepsza)
    2 ząbki czosnku
    fasolka biała z puszki
    1 szkl. zakwasu z buraków czerwonych ( może być taki kupiony w sklepie byle był zakwas)
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2-3 ziarnka ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    1/2 łyżeczki lubczyku
    pieprz, sól i odrobina cukru do smaku
    2 łyżki natki pietruszki
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Umyte żeberka zalać 3 litrami zimnej wody i gotować do miękkości. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnczku.
    Cebule pokroić w kostkę, pora w półokręgi, marchew, pietruszkę, selera,i buraki w cienki nieduże słupki.
    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i chwile podusić, dodać resztę warzyw i smażyć ok 10 min. Jarzyny na patelni podlać 1 szkl. zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Ugotowane żeberka wyjąć z wywaru, ostudzić i obrać z mięsa. Do powstałego wywaru z żeberek dodać smażone warzywa. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz. Dodać 1 szkl. kwasu buraczanego. Jeśli komuś wydaje się go mało dodać wedle uznania. Dodać pokrojoną kapustę. Gotować do miękkości buraczków- jednak nie doprowadzać do zagotowania bo zupa zrudzieje. Na koniec dodać puszkę białej fasolki, koncentrat pomidorowy, ugotowane wcześniej ziemniaki i mięsko. Ostatecznie doprawić, zagotować, posypać natką pietruszki i gotowe.
    Podawać zupę z odrobiną śmietany na wierzchu.

Porady

Zupę całą można zabielić śmietaną już w garnczku, jednak u mnie w domu praktykuje się metodę zabielania indywidualnie, każdy na swoim talerzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować