Zupa Babuni

4.5 (172 ocen)

  • 1 min

Przepis ten jest w naszej rodzinie od pokoleń. Jest idealną potrawą dla dzieci i osób starszych ponieważ zawiera wiele witamin potrzebnych w każdym wieku. Smaczna, zdrowa na każdą porę roku.

  • 1 min

Składniki:

  • 1.
    - 2.5litra wody
    - 2 średnie marchewki
    - pietruszka
    - seler i por
    - 3 średnie ziemniaki
    - 2 różyczki kalafiora lub brokuł
    - przyprawy:
    pieprz czarny mielony, ziołowy
    sól
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    do smaku vegety i pół kostki bulionu warzywnego
    2.
    - 0.35kg mąki
    - 2łyżki wody
    - 1 jajko
    - szczypta soli

Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do gotującej się wody wrzucamy umyte i pokrojone w drobną kostkę warzywa po około 15 minutach dodajemy przyprawy i odstawiamy potrawę na mniejszy palnik.
    W tym czasie z przygotowanej mąki wyrabiamy ciasto, (jajko rozrabiamy z wodą i salą). Z już wyronionego ciasta formujemy kluseczki, które stopniowo wrzucamy do garnka. potrawa musi być koniecznie próbowana w czasie gotowania by wydobyć z niej jak najlepszy smak. 10 minut przed końcem należy rozrobić łyżkę mąki w zimnej wodzie i dodać do reszty. Najlepiej dodać również natki pietruszki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować