Przepis ten jest w naszej rodzinie od pokoleń. Jest idealną potrawą dla dzieci i osób starszych ponieważ zawiera wiele witamin potrzebnych w każdym wieku. Smaczna, zdrowa na każdą porę roku.
1 min
Składniki:
1.
- 2.5litra wody
- 2 średnie marchewki
- pietruszka
- seler i por
- 3 średnie ziemniaki
- 2 różyczki kalafiora lub brokuł
- przyprawy:
pieprz czarny mielony, ziołowy
sól
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
do smaku vegety i pół kostki bulionu warzywnego
2.
- 0.35kg mąki
- 2łyżki wody
- 1 jajko
- szczypta soli
1.do gotującej się wody wrzucamy umyte i pokrojone w drobną kostkę warzywa po około 15 minutach dodajemy przyprawy i odstawiamy potrawę na mniejszy palnik.
W tym czasie z przygotowanej mąki wyrabiamy ciasto, (jajko rozrabiamy z wodą i salą). Z już wyronionego ciasta formujemy kluseczki, które stopniowo wrzucamy do garnka. potrawa musi być koniecznie próbowana w czasie gotowania by wydobyć z niej jak najlepszy smak. 10 minut przed końcem należy rozrobić łyżkę mąki w zimnej wodzie i dodać do reszty. Najlepiej dodać również natki pietruszki
Komentarze